28 april 2024

Ontslag: waar heb je recht op?

Het is de grote angst van iedere werknemer: ontslag. De zorgen die dat met zich meebrengt zijn groot. Hoe ga je de maandelijkse kosten betalen? Hoe kom je snel weer aan nieuw werk? Natuurlijk hebben we op dit moment overal personeelstekort, maar het kan natuurlijk heel goed zijn dat dit juist in jouw vakgebied niet het geval is. Een ontslag is een schokkende en nare ervaring, of hij nu onverwachts komt of al een tijdje is aangekondigd. Belangrijk is te weten dat je naast plichten ook een aantal rechten hebt. Een zo’n recht is de transitievergoeding. Maar wat is dat nu precies en hoe weet je of je het juiste bedrag krijgt?

Transitievergoeding of ontslagvergoeding?

De termen transitievergoeding en ontslagvergoeding worden regelmatig door elkaar gebruikt. Toch zit er wel verschil in. Een ontslagvergoeding krijgt iemand mee bij ontslag. Het bedrag hiervan is niet vastgesteld en het gaat dus om elke vergoeding die de werknemer meekrijgt. Een transitievergoeding is een wettelijk vastgesteld bedrag waar iedereen recht op heeft. De hoogte is vastgesteld door de wet. Je transitievergoeding berekenen is handig als je ontslagen wordt. Zo kun je controleren of je daadwerkelijk krijgt waar je recht op hebt. Maar hoe doe je dat? Je krijgt als werknemer een derde van je bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Dit kan maximaal oplopen tot 83.000 euro. Handig om te weten: het gaat hier om een bruto berekening terwijl de werkgever het netto uitkeert. Het kan dus best nog wel eens tegenvallen.

Wanneer heb je er recht op?

Je hebt recht op een transitievergoeding als je voldoet aan de volgende voorwaarden. Je hebt niet zelf ontslag genomen, je bent ontslagen. Je hebt geen ernstige fouten gemaakt waardoor ontslag gerechtvaardigd is. Het maakt niet uit of je een tijdelijke of een vaste medewerker bent, je hebt in beide gevallen recht op de transitievergoeding. Als je ontslagen wordt omdat je met pensioen moet gaan dan heb je geen recht op de transitievergoeding. Je moet verder 18 jaar of ouder zijn. Is er in jouw CAO iets anders geregeld rond ontslag dan gaan deze afspraken voor en heb je waarschijnlijk geen recht op transitievergoeding. Kijk dus even goed naar deze voorwaarden en laat je bijstaan door een deskundige. Een ontslag is een vervelende situatie, maar je bent als werknemer in zekere zin beschermd door bijvoorbeeld deze transitievergoeding. Zorg dat je krijgt waar je recht op