29 januari 2022

De palmboom

De palmboom is vooral heel erg bekend van de televisie, zeker als je kijkt naar reisverslagen van Hawaï en andere tropische landen. Het kan ook zo zijn dat u zelf in het buitenland geweest bent waar je deze bomen heb mogen zien. De palmboom is een bijzondere boom die interessant is geworden doordat er soorten zijn die wij hier in Nederland ook kunnen laten groeien en waarmee u dus een tropische look kunt geven aan uw tuin of kamer.

De herkenning van de boom

Palmbomen hebben een unieke vorm ten opzichte van andere planten en bomen. Een volwassen palmboom kan namelijk herkend worden aan het hebben van één of meer slanke stammen, die niet altijd even glad zijn, maar vaak omgebouwd zijn uit lagen van oude afgesnoeide takgroeïïngen. Bij sommige soorten bomen hebben mensen de stam bewerkt door de buitenste laag er af te halen waardoor ze allerlei gladde lagen laten zien die elkaar gedeeltelijk overdekken. Aan de bovenkant van de lange slanke stam vindt u de bladerkruin. In tegenstelling tot een gewone boom is dit niet zomaar een willekeurige vertakking. Maar bij palmbomen vindt u meestal dat de takken uit de kern van de stam komen en languit naar buiten groeien in een cirkel. Sommige hebben een smalle cirkel, en andere soorten hebben een hele brede lange sluiercirkel. Aan deze takken zitten de bladeren, maar het verschilt per palmboomsoort hoe deze eraan vastzitten en hoe ze er ook uitzien.

Verschillende soorten bladeren

Een palmboom kan beschikken over verschillende soorten bladeren. Ze kunnen waaierbladeren hebben, want aan het einde van de takken kunnen enkele bladeren een vorm hebben van een waaier. De boom kan ook varenachtige bladeren hebben. Dan steekt over de hele lengte van de tak blaadjes uit van de zijkanten. En zo zijn er ook nog verschillende andere boomsoorten, bijvoorbeeld de Reiziger’s Palmboom. Deze heeft een ovaal groot blad aan het einde van de tak, met wat inkepingen.