4 maart 2024

3 tips voor de optimale inzet van tools

Hoewel de diverse branches veel van elkaar verschillen, hebben ook genoeg dingen gemeen. Zo heeft iedere branche zijn eigen reeks tools of hulpmiddelen die het werk zelf een stuk makkelijker, efficiënter en soms ook veiliger maken. De enige kanttekening hierbij? Je moet soms wel weten hoe je die tools optimaal kunt inzetten. Daar kunnen wij bij helpen! In deze blogpost geven we 3 tips voor de optimale inzet van tools of hulpmiddelen. Dus denk jij dat je nog wel wat advies kunt gebruiken omtrent dit onderwerp? Lees dan gerust verder!

1 . Maak een weloverwogen aanschaf

Doorgaans zijn er verschillende varianten, modellen of types van allerlei tools te koop. Neem bijvoorbeeld rolcontainers. Je zou denken: het principe is hetzelfde. In de praktijk blijkt echter dat je verschillende opties hebt. Zo zijn er rolcontainers met 2 hekken, 3 hekken of zelfs met 4 hekken. De laatste is dan ook helemaal dicht. Voordat je “zomaar” een nieuwe lading rolcontainers koopt, is het dan ook wel zo verstandig om even wat informatie te vergaren. Vervolgens kun je een weloverwogen aanschaf maken. 

De juiste keuze maken voor een nieuwe tool of vervanging van een oude begint dus met een klein beetje research. Natuurlijk is het afhankelijk van het type tool hoeveel tijd zo’n vooronderzoek in beslag neemt. Extra tip: raadpleeg de informatie beschikbaar bij leveranciers van de producten. Doorgaans krijg je daar genoeg info om een goede keuze te maken.

2 . Schiet momenten in voor het onderhoud

Uiteraard worden de juiste tools vervolgens intensief gebruikt. Wanneer je wilt voorkomen dat je na een relatief korte periode alweer nieuwe spullen moet aanschaffen, dan is het aan te raden om regelmatig onderhoud te plegen. Dit zijn echter van die werkzaamheden waarbij iedereen weet dat het belangrijk is, maar die er juist meer dan eens bij inschieten. Daarom is het verstandig om de momenten voor het onderhoud gewoon in de agenda te schieten. Dan is de kans dat je het vergeet gelijk een stuk kleiner!

3 . Goede implementatie in de organisatie

Heb je recentelijk nieuwe tools aangeschaft die een meerwaarde kunnen bieden voor jouw organisatie? Dan is het ook belangrijk dat je de nodige tijd besteedt aan de implementatie ervan. Wij mensen houden doorgaans niet zo van verandering. Als je het gebruik van nieuwe tools niet goed implementeert binnen de organisatie, dan is de kans aanwezig dat de spullen uiteindelijk niet of niet optimaal worden gebruikt. Dat zou natuurlijk erg zonde zijn!