26 mei 2024

De voordelen en nadelen van zakelijk leasen: een overzicht

Als ondernemer kan het leasen van een auto, bedrijfswagen of ander voertuig een aantrekkelijke optie zijn. Maar wat zijn nu precies de voordelen en nadelen van zakelijk leasen? In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste punten waar u als ondernemer rekening mee moet houden bij het overwegen van zakelijk leasen.

Voordelen van zakelijk leasen:

Geen grote investeringen

Een groot voordeel van zakelijk leasen is dat u geen grote investeringen hoeft te doen in het aanschaffen van een auto of bedrijfswagen. In plaats daarvan betaalt u maandelijks een vast bedrag voor het gebruik van het voertuig.

Fiscale voordelen

Zakelijk leasen kan ook fiscale voordelen bieden. Zo zijn de kosten van het leasen aftrekbaar van de winst, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Ook betaalt u geen BPM en BTW bij het leasen van een voertuig, wat op termijn flink kan schelen in de kosten.

Flexibiliteit

Een ander voordeel van zakelijk leasen is de flexibiliteit die het biedt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een shortlease contract als u slechts tijdelijk een auto of bedrijfswagen nodig heeft, of een langere looptijd als u voor langere tijd een voertuig nodig heeft.

Geen onderhoudskosten

Bij het leasen van een voertuig hoeft u zich geen zorgen te maken over onderhoudskosten. Het leasemaatschappij is verantwoordelijk voor het onderhoud en eventuele reparaties van het voertuig.

Nadelen van zakelijk leasen:

Beperkte vrijheid

Een nadeel van zakelijk leasen is dat u minder vrijheid heeft in het kiezen van een voertuig. Vaak zijn er beperkingen in het type en merk auto dat u kunt leasen en zijn er vaak extra kosten verbonden aan het afwijken van de standaardopties.

Contractuele verplichtingen

Bij zakelijk leasen gaat u een contractuele verplichting aan voor een bepaalde periode. Het voortijdig opzeggen van het contract kan leiden tot hoge kosten en boetes.

Hoge kosten bij overmatig gebruik

Als u meer kilometers rijdt dan is afgesproken in het leasecontract, dan kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. Het is belangrijk om vooraf goed te berekenen hoeveel kilometers u per jaar verwacht te rijden om onaangename verrassingen te voorkomen.

Geen eigendom van het voertuig

Bij zakelijk leasen bent u geen eigenaar van het voertuig. Dit kan voor sommige ondernemers een nadeel zijn, omdat zij geen zeggenschap hebben over de auto of bedrijfswagen.

Zakelijk leasen kan voor veel ondernemers een aantrekkelijke optie zijn, vooral vanwege de financiële en operationele voordelen die het biedt. Het kan echter ook nadelen met zich meebrengen, waaronder contractuele verplichtingen en beperkte vrijheid in de keuze van voertuigen.

Het is belangrijk om deze voors en tegens af te wegen voordat u besluit om een auto of bedrijfswagen te leasen. Als u besluit te leasen, is het raadzaam om een ​​betrouwbare en ervaren leasemaatschappij te selecteren en om uw leasecontract zorgvuldig door te nemen voordat u het ondertekent. Hiermee voorkomt u onverwachte kosten en boetes.

Als u twijfelt over het leasen van een auto of bedrijfswagen, kunt u overwegen om eerst een proefperiode aan te gaan om te zien of het bij uw bedrijf past. Een andere optie is om te onderzoeken of het aanschaffen van een auto of bedrijfswagen, eventueel met financiering, een betere optie voor u is.

Kortom, zakelijk leasen kan zeker voordelen bieden, maar het is belangrijk om alle voor- en nadelen af te wegen voordat u een beslissing neemt. Met de juiste voorbereiding en onderzoek kunt u de beste keuze maken voor uw bedrijf.