18 april 2024

Een bedrijfsautoverzekering afsluiten, wat moet je erover weten?

Wanneer er een auto wordt aangekocht spreekt het voor zich dat dit op twee verschillende manieren kan gebeuren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om als particulier een voertuig te kopen, maar daarnaast is het eveneens een mogelijkheid om een bedrijfsauto aan te schaffen. In het laatste geval dient er rekening mee te worden gehouden dat er ook een bedrijfsautoverzekering dient te worden afgesloten. Het gaat daarbij om een verzekering die zoals de naam reeds aangeeft specifiek in het leven werd geroepen om bedrijfsvoertuigen te verzekeren. Sta jij ook op het punt om dat te doen, maar zou je hier graag nog wat meer over te weten willen komen? Lees dan zeker verder!

Wanneer kiezen voor een bedrijfsautoverzekering?

Wanneer je een voertuig wenst te laten verzekeren dien je altijd stil te blijven staan bij de aard waar deze over beschikt. Met andere woorden, zal de auto gebruikt worden voor het uitvoeren van zakelijke of voor particuliere ritten? In het eerste geval is het zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat je moet kiezen voor het afsluiten van een zakelijke autoverzekering. Enkel en alleen op die manier kan je overigens de kosten van de premie inbrengen in je boekhouding. Dat is wel de bedoeling, want dit kan je als bedrijf in de praktijk een aanzienlijk financieel voordeel opleveren.

Welke bedrijfsautoverzekeringen bestaan er allemaal?

Bij het afsluiten van een bedrijfsautoverzekering zal je kunnen vaststellen dat er een keuze kan worden gemaakt tussen tal van verschillende mogelijkheden. Het is sterk aanbevolen om hier grondig over na te denken. Onder meer de waarde waar je bedrijfsauto over beschikt zal immers in de praktijk een niet onaanzienlijke invloed uitoefenen op het soort verzekering die je uiteindelijk wenst af te sluiten. In ieder geval, ben jij benieuwd naar welke bedrijfsautoverzekeringen er allemaal op de markt zijn terug te vinden? We hebben ze alvast even hieronder voor je op een rijtje gezet.

1.) De WA-verzekering voor bedrijfsauto’s

De eerste bedrijfsautoverzekering die er bestaat is de WA-verzekering. Voor alle bedrijfsauto’s  die op de weg zijn terug te vinden geldt dat ze minimaal en wettelijk verplicht over deze dekking dienen te beschikken. Voor deze dekking geldt evenwel dat ze  toch best een beetje over een speciaal karakter beschikt. Het is namelijk zo dat je door het afsluiten van dit type verzekering voor je bedrijfsauto niet bent verzekert tegen schade die wordt veroorzaakt aan je eigen bedrijfsvoertuig. De enige dekking die dan ook wordt aangeboden is deze voor verwijtbare schade aan derden.

De beperkte dekking waar je in dit geval op kan rekenen resulteert wel in een eveneens beperkte verzekeringspremie. Is het voor jou dus voornamelijk van belang om ervoor te zorgen dat je bedrijfsauto zo voordelig mogelijk kan worden verzekerd? Dan is het zeker de moeite waard om het afsluiten van deze verzekering ondanks de beperkte dekkingen te overwegen.

2.) De WA+ beperkt cascoverzekering voor bedrijfsauto’s

Een iets uitgebreidere bedrijfsautoverzekering is de zogenaamde WA+ beperkt cascoverzekering voor bedrijfsvoertuigen. Voor dit type van verzekering geldt dat ze boven op de standaard (en dus verplichte) WA-dekking nog een aantal andere extra dekkingen voorziet. Er kan wat dit betreft worden gedacht aan dekkingen zoals bijvoorbeeld:

  • Brandschade;
  • Glasschade;
  • Schade door aanrijding met een loslopend dier;
  • Financiële schade als gevolg van een diefstal;
  • Schade veroorzaakt door joyriding;

Deze verzekering zorgt dus niet alleen meer voor het verzekeren van schade aan derden, maar dekt ook bepaalde schade aan de eigen bedrijfsauto in. Ben je van plan om dit type  van verzekering af te sluiten? Dan kan je rekening houden met het moeten betalen van een gemiddelde premie.

3.) De WA+ volledige cascoverzekering voor bedrijfsauto’s

De meest complete bedrijfsautoverzekering op de markt is uiteraard de zogenaamde WA+ volledige cascoverzekering. Een andere benaming voor deze verzekering is ook wel de allrisk. Voor deze verzekering geldt dat ze je de meest complete dekkingen biedt. Dit met inbegrip van de dekking voor de schade die door jou zelf wordt veroorzaakt aan je bedrijfsauto. In ruil voor deze optimale dekkingen moet je uiteraard als verzekeringnemer wel rekening houden met een vrij stevig prijskaartje. Toch is deze verzekering bij nieuwe bedrijfsauto’s het overwegen zeker waard.

Hoe wordt de premie berekend van de bedrijfsautoverzekering?

Voor het berekenen van de premie van de autoverzekering wordt er rekening gehouden met tal van verschillende factoren. In eerste instantie wordt er uiteraard uitgegaan van de gegevens van het overtuig dat je wenst te verzekeren. Denk hierbij dan niet alleen aan het vermogen waarover ze beschikt, maar ook aan met name de waarde die ze vertegenwoordigt. Het berekenen van de verzekeringspremie gebeurt niet uitsluitend aan de hand van de specificaties van de auto. Ook bijvoorbeeld het mogelijke schadeverleden van jou als verzekeringnemer speelt een rol. Hou er bovendien ook rekening mee dat het afsluiten van één of meer aanvullende verzekeringen eveneens een bepaalde impact kan hebben op de premie die je voor deze verzekering dient te betalen.

Wat kan je doen om te besparen op deze verzekering?

Wil je graag besparen op de kosten die verbonden zijn aan de bedrijfsautoverzekering? Dat is mogelijk. In eerste instantie moet je natuurlijk wel kiezen voor een verzekering die het beste past bij jouw situatie. Om deze verzekering te kunnen vinden is het een vereiste om een objectieve vergelijking uit te voeren. Hierbij ligt de nadruk dus wel degelijk op een “objectieve” vergelijking. Het louter en alleen uitvoeren van een vergelijking op bijvoorbeeld de website van één enkele verzekeraar is namelijk niet voldoende. De kans dat je dan kan rekenen op een echt neutraal eindresultaat is in de praktijk immers zo goed als onbestaande. Dat spreekt eigenlijk voor zich.

Het drukken van de kosten van je bedrijfsautoverzekering is onder meer mogelijk door het aanpassen van je eigen risico. Zowel voor particuliere als voor zakelijke autoverzekeringen geldt namelijk dat er steeds sprake bij is van een bepaald eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen wanneer er zich een bepaald schadegeval voordoet. In het merendeel van de gevallen wordt dit bedrag eigenlijk onaangeroerd gelaten. Toch kan het wel degelijk interessant zijn om deze op eigen initiatief te verhogen. Zo kan je de periodieke verzekeringspremie die is verschuldigd aanzienlijk drukken.