22 juli 2024

Ethereum en Ether uitgelegd

Ether of ETH is de beloning die je kunt krijgen als jij een gedeelte van het rekenvermogen van jouw computer afstaat aan Ethereum. Ook de transactiekosten op dit netwerk worden betaald in ETH.

Als je dus gebruik wilt maken van een Smart Contract, dan heb je ETH nodig, anders kun je de transactiekosten niet betalen en dan gebeurt er niets. Er moet dus sowieso een waarde worden gegeven aan ETH, omdat anders niemand zijn computer ter beschikking stelt.


Je zou dit kunnen vergelijken met benzine voor je auto. Aan benzine zelf heb je natuurlijk niets, dus eigenlijk zou het niets waard moeten zijn. Maar doordat je het nodig hebt om motoren te laten draaien krijgt het een waarde.

 

Wat is het verschil tussen Bitcoin en Ethereum?


De bitcoin is een digitale betalingseenheid die op een blockchainnetwerk opereert. Het was de allereerste vorm van cryptocurrency. Ether is de digitale betalingseenheid van Ethereum. Er zijn veel meer mogelijkheden in de Ethereum blockchain dan bij de bitcoin. Dat heeft te maken met de manier waarop de bitcoin is ontworpen.

Met de bitcoin kun je bijvoorbeeld vijf euro overmaken naar iemand en binnen die transactie is dan een mogelijkheid, om een klein berichtje te implementeren. Als je die vijf euro stuurt naar iemand die jarig is, dan kun je bijvoorbeeld een felicitatie in die transactie verwerken.

Handelen in Ethereum met een eigen Ethereum wallet doe je bij Bitvavo