26 mei 2024

Het beëindigen van een bedrijfshypotheek 

Een bedrijfshypotheek sluit je af voor het aanschaffen van een nieuw bedrijfspand of kantoor. Ook kun je er een afsluiten als je je huidige bedrijfspand of kantoor wilt gaan verbouwen. Het afsluiten van de hypotheek gaat redelijk makkelijk na een gesprek met een adviseur. Maar hoe beëindig je een bedrijfshypotheek? 

Het afsluiten van de hypotheek 

Als je een bedrijfs- of gewone hypotheek gaat afsluiten, dan moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo wordt er vooral gekeken of je de lasten die erbij komen kijken kunt dragen. Bij een bedrijfshypotheek wordt er ook gekeken of de hypotheek en dus de investering zichzelf wel terug gaan verdienen. Het moet het wel waard zijn en je geld opleveren. 

Bij een bedrijfshypotheek kun je maar 90% van het benodigde bedrag als lening krijgen. Je moet hierbij altijd minstens 10% eigen zakelijk vermogen inleggen om het pand te kunnen kopen of te verbouwen. Op deze manier loopt de bank ook iets minder risico en laat je als bedrijf ook zien dat je zelf een investering kunt dragen. 

Looptijd van een bedrijfshypotheek 

Een gewone hypotheek heeft een looptijd van meestal 30 jaar. Voor een bedrijfshypotheek is deze looptijd een stuk korter, namelijk minimaal 5 jaar, maar meestal 10 tot 20 jaar. Wanneer je een bedrijfshypotheek afsluit voor een verbouwing, dan is de looptijd ongeveer 10 jaar. Hoeveel jaar het precies gaat zijn, wordt altijd besproken voordat de hypotheek afgesloten wordt. 

Beëindigen van de hypotheek 

Het beëindigen van de hypotheek kun je op verschillende manieren doen. Bij een hypotheek moet je het gehele geleende bedrag plus rente hoe dan ook terug betalen. In veel gevallen laten bedrijven dit doorlopen tot het einde van de looptijd. Als dan alles afgelost is, is de hypotheek automatisch beëindigd. 

Ook kun je er als bedrijf voor kiezen om vervroegd af te lossen. Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn als je meer winst hebt gemaakt en je zo de mogelijkheid hebt om meer af te lossen. Het is goed om te weten dat het per hypotheek en bank kan verschillen of vervroegd aflossen boetevrij is of niet. Sommige banken rekenen namelijk een vergoeding voor de rente die ze verliezen doordat je vervroegd aflost. Op die manier kan het voor een bedrijf helemaal niet aantrekkelijk zijn om dit te doen. 

Als laatste kan een bedrijfshypotheek beëindigd worden als het bedrijf failliet gaat. In dat geval wordt het pand verkocht en wordt van die opbrengst de hypotheek afbetaald en beëindigd.