18 april 2024

Het belang van een goed rooster

rooster-maken

Ik heb gemerkt dat veel bedrijven het moeilijk vinden om een juist rooster te maken dat bij iedereen past en het bedrijf optimaal maakt. Dit is geen wonder, omdat mensen onvoorspelbaar zijn, je kan nooit weten wat de perfecte manier van iets is. Dit geldt dus ook voor het rooster maken, maar gelukkig heb ik hiervoor wat tips wat je helpt met het beheren van de perfecte rooster. Als eerst: Heb je data wat up-to-date is van je werknemers? Er is kans dat je werknemers nu minder beschikbaar zijn of juist meer! Het kan nooit kwaad om het te vragen door bijvoorbeeld email of een berichtje.

Wat is het perfecte aantal werkers?

Hoe zorg je ervoor dat je het perfecte aantal werknemers hebt op de werkvloer? Dit klinkt als een gigantisch moeilijke taak, maar er bestaat al een systeem voor die je kan helpen hiermee. Heb je ooit gehoord van workforce management? Het doel van dit systeem is om te zien hoeveel werknemers je nodig hebt op een specifieke dag of specifiek tijdstip, en nadat je dit weet wordt het gelijk makkelijker om in te plannen. Natuurlijk is het niet perfect, maar je kan er best ver mee komen, en het zorgt ook voor minder werk tekort of te veel!

Werken zonder tekort, of teveel werk

We willen niet altijd aan het werk zitten, we willen vrije tijd hebben en rusten op het werk als de taken je iets te veel worden. Dit geldt ook voor bazen, want stel je voor als je constant heen en weer moet lopen om anderen te helpen of om zelf producten heen en weer te verplaatsen terwijl het slimmer kan! Hiervoor is het niet alleen slim om een goed rooster te maken, maar ook een goed overzicht te hebben van de taken op een dag. Wat voor taken zijn er? Hoeveel mensen heeft iedere taak nodig? Hoeveel tijd? Dit is belangrijk om te weten.