18 april 2024

Hier moet je op letten bij de inrichting van een kinderopvang

Inrichting kinderopvang

Er is niets mooier dan jonge kinderen begeleiden in hun opgroeien. Dat doe je onder andere wanneer je werkt in een kinderopvang. De kinderopvang is een plek waar kinderen heen gaan als ze nog niet naar school gaan. De inrichting van een kinderopvang is daarom iets waar ze elke dag mee te maken hebben. Het is belangrijk dat deze goed voorziet in een aantal basisprincipes:

  • veiligheid
  • vermaak
  • comfort
Inrichting kinderopvang

Een veilige plek om te spelen en leren

Allereerst moet de inrichting van een kinderopvang veilig zijn. Uiteraard staat veiligheid altijd voorop als het om de kinderopvang gaat want er komen jonge kinderen voorbij. Deze zijn nog niet zo voorzichtig en kunnen zich ook snel bezeren. De speciale meubels zijn daarom vaak zonder al te scherpe hoeken en niet te hoog voor de kinderen. Een kind dat naar de opvang gaat is meestal namelijk vijf jaar of jonger. Bij de naschoolse of voorschoolse opvang kan dit iets ouder zijn, maar doorgaans zijn deze kinderen relatief jong en onvoorzichtig. Zorg dat je meubels kiest waar ze zich niet onnodig veel aan kunnen bezeren. Het kan ook goed zijn om te zorgen voor zachte kussens en wanden voor wanneer een kind valt. 

Spelen is belangrijk

De kinderopvang is onder andere goed voor een kind omdat ze er leren spelen, in hun eentje of met andere kinderen. Het is goed om een kind de nodige speelmiddelen tot zijn of haar beschikking te hebben. En dan wil je natuurlijk het liefste dat ze ook nog iets leren terwijl ze aan het spelen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een blokkendoos waarmee ze van alles kunnen bouwen, of een instrument waarmee ze muziek kunnen leren maken. Ook is samen spelen heel goed voor de ontwikkeling van het kind.