25 juni 2024

Hoe werkt een 10 inch patchkast en wat heb je nodig? 

Steeds meer bedrijven, particulieren en instellingen hebben een eigen serverkast of patchkast. Zo hebben zij hun eigen netwerk in eigen beheer en zijn ze niet afhankelijk van anderen. Als er sprake is van een eigen netwerk dan is een patch- of serverkast een must om te zorgen dat alle apparatuur netjes en veilig wordt opgeborgen. Alleen is een 19 inch serverkast voor een netwerk van een particulier of van een klein bedrijf veel te groot. Daarom kun je beter een 10 inch patchkast aanschaffen.  

Wat is een patchkast nu precies? 

Een patchkast verschilt in theorie van een serverkast en wordt gebruikt voor het leggen van verbindingen binnen een netwerkstructuur. Praktisch gezien overlappen de patch- en serverkast elkaar in hun functie en worden de termen ook door elkaar heen gebruikt. In de serverkast gaat het om daadwerkelijke opslag van netwerkapparatuur én de verbindingen tezamen. Afhankelijk van jouw netwerk kun je de juiste kast aankopen. 

Wat is een 10 inch patchkast nu precies? 

Eigenlijk is er weinig verschil tussen een 10 inch patchkast en een 19 inch patchkast. Het enige verschil is de grote van de kast en ook de montage profielen zijn dus kleiner. Dit is puur omdat je praktisch gezien minder ruimte voor apparatuur nodig hebt bij een klein netwerk. Je kunt de kasten in verschillende hoogtes kopen, van 4U tot en met 15U. 1U is bij beide kasten dezelfde hoogte, namelijk 1,75 inch (4,445cm). Zo kun je toch voldoende ruimte creëren voor je apparatuur maar heb je geen grote patchkast nodig die veel ruimte in neemt. 

Kun je beter een 10 inch of 19 inch patchkast aanschaffen?

Het antwoord op de vraag of je beter voor 10 inch of 19 inch patchkast kan gaan is eenvoudig te beantwoorden: dit is afhankelijk van jouw netwerkapparatuur. Als je een klein netwerk hebt dan heb je waarschijnlijk weinig netwerkapparatuur. Denk aan een kleine server, een back-up schijf en wat verbindingen en een switch. Hiervoor heb je absoluut geen 19 inch serverkast nodig maar kun je volstaan met de kleine patchkast. 

De voordelen zijn dan ook niet anders, behalve het formaat. Een kleinere kast neemt in de woning of het bedrijfspand minder ruimte in en is dus ook makkelijker te plaatsen. Het enige nadeel is dat de 10 inch patchkast niet verkrijgbaar is met geperforeerde deuren. Deze kies je normaal op het moment dat er veel warmte vrij kan komen bij de servers. Oververhitting kan brand tot gevolg hebben en de servers verwoesten. Je kunt dit wel oplossen met een ventilator in de kast die continue zorgt voor de aanvoer van koele lucht. 

Heb je speciale accessoires voor een 10 inch patchkast? 

Doordat de breedte van de 10 inch verschilt met de 19 inch patchkast, zit er verschil in apparatuur en accessoires. Voor de 10 inch patchkast zijn speciale toebehoren zoals kabelgoten, patchpanelen en stekkerblokken die minder breed zijn. Ook voor de legborden en switches zijn er kleinere maten beschikbaar die mooi in de smalle patchkast past.