18 april 2024

Invorderingen van het rijbewijs

Lex Lawyers

Voor de meeste mensen zijn auto’s niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Even naar de supermarkt, het werk of op vakantie. Om auto te mogen rijden heb je een rijbewijs nodig. Om alles zo veilig mogelijk te houden zijn er verkeersregels gemaakt. Wat gebeurd er als je die overtreed? Het begint meestal bij een boete, of waarschuwing. Het kan uitlopen tot het invorderen van je rijbewijs, bijvoorbeeld bij rijbewijs ingevorderd alcohol. Maar voor welke redenen moet je je rijbewijs inleveren?

Ingevorderd wegens alcohol gebruik

Iedereen weet dat je niet moet rijden wanneer je alcohol op hebt. Maar toch gebeurt het vaker dan we weten. Onder het motto, “ach, het is maar een klein stukje”, gaan veel weggebruikers toch de weg op met alcohol in hun lichaam. Wanneer je betrapt wordt, en je rijbewijs wordt ingenomen gaat er een juridisch proces van start. Want, je wil je rijbewijs terug. De officier van justitie besluit binnen tien dagen of het rijbewijs terug gegeven wordt of niet. Hier kan je op wachten, maar je kan ook bij gespecialiseerde juristen terecht die een klaagschrift voor je kunnen indienen bij de rechtbank. Dit kan wanneer het gemeten alcoholpercentage niet te hoog is. In het klaagschrift zal vermeld worden om welke praktische en juridische redenen het rijbewijs terug gegeven moet worden.

Ingevorderd wegens overtreden van toegestane snelheid

Het komt regelmatig voor dat het snelheids pijltje voorbij de aangegeven toegestane snelheid komt. Maar wanneer kan je rijbewijs worden rijbewijs ingevorderd snelheid? Buiten de bebouwde kom is dit wanneer je meer dan 50 km per uur te hard hebt gereden. Binnen de bebouwde kom geldt dit vanaf meer dan 30 km per uur. Er gaat altijd nog wettelijke correctie af, dus de snelheid wordt geteld vanaf na deze correctie.

Het is belangrijk om de juiste juridische stappen te nemen wanneer je rijbewijs is ingevorderd, en deze juristen zijn hierin gespecialiseerd om jou te helpen.