19 juni 2024

Je LP’s beschermen tegen beschadiging? Hier moet je op letten!

Ben jij een echte muziekliefhebber en verkoop of verzamel je LP’s? Dan weet je als geen ander hoe belangrijk het is dat je platen niet beschadigd raken. Een klein krasje kan immers soms al voldoende zijn om een LP volledig te verpesten. Maar hoe bescherm je je LP’s goed tegen invloeden van buitenaf? En waar moet je op letten wanneer je LP’s gaat opbergen? Je leest de beste tips in dit blog! 

Let op: een platenhoes is niet genoeg

Heb je een mooie LP met een stevige platenhoes met een tof ontwerp? Maak dan niet de veel gemaakte fout door te denken dat de platenhoes an sich voldoende bescherming biedt. Niet alleen is het jammer als de platenhoes met het unieke ontwerp beschadigd raakt, ook kan de hoes na verloop van tijd gaan slijten en kunnen hier scheurtjes in ontstaan. Dit maakt de LP vervolgens een gemakkelijke prooi voor krasjes, stof en andere beschadigingen. Platenhoezen moeten dan ook altijd goed beschermd worden met LP hoezen, de zogenaamde buitenhoezen. Hiermee voorkom je schade aan de platenhoes én aan de LP. 

Een goede binnenhoes

Met alleen een buitenhoes ben je er nog niet, want ook stof, vuil en vet kunnen gemakkelijk in de platenhoes terechtkomen, waarmee ze dus ook jouw LP bereiken. Vinyl kan erg slecht tegen deze materialen, dus een flinke beschadiging zit hierbij in een klein hoekje. Bescherm je LP dan ook extra goed door een goede plastic binnenhoes aan te schaffen. Zorg ervoor dat de binnenhoes goed om de plaat heen past om wrijving te voorkomen. Luister je de specifieke plaat veel? Dan is een binnenhoes waar geen klevende of plakkende sluitstrip op zit de beste optie. 

Opslag van de LP’s

Het is van groot belang dat je je LP’s rechtopstaand bewaart. Zo voorkom je, bij het opstapelen van de platen, dat de onderste lagen vinyl het gewicht niet meer aankunnen. Dit kan als gevolg hebben dat de onderste platen gaan verbuigen. Bewaar de LP’s daarom in goede verpakkingszakjes waarin je ze rechtopstaand tegen elkaar aan kunt zetten, eventueel in een LP tas of in een kast waarin de LP’s recht tegen elkaar aan geplaatst kunnen worden.

LP’s schoonmaken

Om je LP’s vrij te houden van stof, is het belangrijk dat je ze regelmatig goed schoonmaakt. Dit kun je doen met een microvezeldoek, een beetje water en een drupje zeep. Let er bij het uitkiezen van de zeep goed op dat er geen citroen in de zeep zit; het citroenzuur leidt namelijk tot verkleuring van het vinyl.