19 juni 2024

MKB ondernemer? Dit wil je weten! 

In het mkb wordt het steeds belangrijker dat bedrijven gericht zijn op innovatie. Door de extreme groei van de markt is er behoefte aan vernieuwing wat maakt dat er nieuwe kansen ontstaan voor beginnende ondernemers. Gelukkig zijn niet alleen ondernemers maar ook de overheid hiervan op de hoogte wat maakt dat er aantrekkelijke subsidies zijn die bedrijven in het mkb een extra boost geven om innovatief aan de slag te gaan. Als ondernemer kunnen deze subsidies handig van pas komen en als een steuntje in de rug functioneren. Heb jij bijvoorbeeld als eens gehoord de mit subsidie? Of de wbso subsidie? We bespreken in het kort wat deze subsidies voor jouw bedrijf kunnen betekenen. 

De mit subsidie

Laten we beginnen met de mit subsidie voor mkb’ers. De mit subsidie is ontstaan met het idee dat er meer innovatie gestimuleerd moet worden onder beginnende ondernemers en bedrijven. Wanneer jouw bedrijf op een bepaalde manier gebruik maakt van nieuwe innovatieve producten of diensten dan heb jij hoogstwaarschijnlijk recht op deze mit subsidie. Er zijn twee belangrijke instrumenten bij de MIT-regeling, namelijk de MIT haalbaarheid die kijkt naar de risico’s van het project en de MIT R&D-samenwerking die kijkt naar samenwerkingsprojecten. Deze subsidie wordt uitgekeerd door middel van een financiële bijdrage, dit is vaak een voucher. Weten of jij in aanmerking komt? Ga online op zoek naar de specifieke eisen.

De wbso subsidie

Naast de mit subsidie is de wbso subsidie een veel gebruikte tool onder ondernemers om hun innovatieve onderneming een boost te geven. Heb jij innovatie hoog in het vaandel staan? Dan is de kans groot dat ook deze subsidie van toepassing is voor jouw bedrijf. In principe heeft deze subsidie overeenkomsten met de mit subsidie omdat de focus ligt op het stimuleren en ondersteunen van innovatie. Echter wordt deze subsidie niet uitgekeerd op basis van een financiële bijdrage maar in de vorm van een afdrachtvermindering. Dit kan ook veel voordelen opleveren voor ondernemers!