18 september 2024

ongeval op werk? Wat zijn jouw rechten?

De meeste ongevallen gebeuren in de bouwsector. Dit komt doordat er gewerkt wordt met gevaarlijk materiaal, chemische stoffen of apparatuur waarbij veel veiligheidsmaatregelen genomen moet worden. Het risico ligt daarom hoog, maar in hoeverre is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid? En wat zegt de wet? 

ongeval op werk? 

Risicovol werk is niet iets wat iedereen graag doet, toch hebben wij deze werknemers ook nodig. Echter kan men wel verschillende maatregelen nemen om de medewerkers op een veilige manier te laten werken. In bijzondere gevallen komen werknemers in aanmerking met de volgende gevaren op werk: 

  • werken met zware voertuigen

  • werken op hoge daken 

  • werken met harde geluiden

  • werken op een ladder

  • werken met chemische stoffen 

  • werken met gevaarlijk gereedschap

Vele voornemens zijn dan gebaseerd op het beschermen van de werknemers. Denk hierbij aan gebruik van maskers, gebruik van beschermende tools voor ladders en apparatuur. Ook wordt er gebruik gemaakt van alarmsystemen. Hierdoor kunnen mensen zo snel mogelijk hulp bieden. Mocht het zo zijn dat een werknemer toch een ongeluk meemaakt, dan kan hij of zij terecht bij een letselschade advocaat utrecht. Doordat er sprake is van een ongeluk, welke niet goed is beveiligd door een werkgever, is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. 

Gezondheidsschade

Vaak wordt er gesproken over een letselschade of een whiplash na een ongeluk. Dit is een langdurige schade die een werknemer dan meemaakt. Een letselschade is de schade die wordt verricht door een ongeval. Een whiplash is de pijn die je ervaart in je hoofd, nek, schouder of andere plekken, na een ongeval. Stel dat jij valt op werk. Je hebt geen zichtbare pijn, maar toch voel je pijn. Je hebt extreme hoofdpijn en kan je zo minimaal mogelijk bewegen. Je stapt naar de dokter, maar deze geeft aan dat er geen zichtbare knelpunt is. En whiplash is meestal niet zo snel op te merken. Hierdoor ervaren veel mensen moeite met het bewijzen of tegenspreken van de werkgeversaansprakelijkheid. Echter kun je dit zo snel en goed mogelijk oplossen met een letselschade advocaat utrecht. Deze weet veel meer over de stand van zaken en kan jou hierin helpen. 

 

Wat zeggen de wetten? 

In de wet staat dat een werkgever aansprakelijk is voor de zorgplicht. Hij of zij is daarom verantwoordelijk voor de vergoeding van de letselschade. Er zijn verschillende wetten conform de wetten die een werkgever moet nakomen. Voor velen is het een uitdaging om deze uit te vogelen. Hierdoor is het verstandig om een letselschade advocaat Utrecht in te huren. Deze zal jou in dit heel proces ondersteuenen, adviseren en helpen om jouw rechten te verdedigen. Wacht dus niet af met jouw vraagtekens en neem snel contact op!