18 april 2024

Plannen als een professional met een bullet journal

Met een bullet journal kun je het plannen van dagelijkse activiteiten vergemakkelijken. Je kunt wel eens belangrijke afspraken vergeten en te laat komen. Door goed te plannen zal je nooit meer iets kunnen vergeten. Plannen kan voor veel mensen een lastige klus zijn. Je kijkt bijvoorbeeld niet regelmatig genoeg op een agenda of je leest over belangrijke afspraken heen. Een journal kan je helpen om op een efficiënte en overzichtelijke manier te plannen. Op deze manier kun je eenvoudig plannen als een echte professional.

De elementen van een bullet journal

In een bullet journal staan een drietal elementen die jou kunnen helpen in het plannen van dagelijkse activiteiten. Ten eerste is de bullet journal te gebruiken als een agenda. Je kunt dus op een overzichtelijke wijze inzicht krijgen op de toekomstige dagen. In de agenda kun je in het kort belangrijke gebeurtenissen opschrijven bijvoorbeeld. Vervolgens is er het aspect van een dagboek. Je kunt op een dag precies opschrijven wat er in je opkomt op het moment dat het gebeurt. Tijdens het uitvoeren van activiteiten kan er iets mis of juist iets goed gaan. Dit is dan handig om op te schrijven in de bullet journal zodat je weet hoe iets niet moet of hoe iets juist wel moet. Ten slotte kun je de bullet journal gebruiken als een to do-lijst. Je kunt namelijk op verschillende dagen gedetailleerd opschrijven wat er op die dag gebeurd moet worden. Denk bijvoorbeeld aan een vaste routine die om de zoveel tijd uitgevoerd moet worden. Je kunt de to do-lijst zo gedetailleerd maken als je zelf wil. 

Voordelen van een bullet journal

Dankzij de combinatie van de drie elementen kun je alle deze informatie op één locatie vinden. Je hebt dus een boek bij je waar je een overzicht van de dag kunt zien en waar je eventuele dingen kunt noteren. Mensen die moeite hebben met het plannen van zaken zullen het op deze methode makkelijker vinden om op een goede manier te plannen. De mogelijkheid bestaat ook om het plannen te verbeteren doordat je belangrijke zaken kunt opschrijven. Ging er bijvoorbeeld iets niet goed in de planning, dan kun je dit vervolgens opschrijven en op een later moment teruglezen. Op deze manier ontstaat er een feedback loop waarin je continue verbeteringen kunt aanbrengen. Omdat de journal voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden ben je ook sneller geneigd om dit boek erbij te pakken. Zo kun je vaker herinnerd worden op belangrijke gebeurtenissen waar je in de toekomst op voorbereid moet zijn. 

De inrichting

Om de bullet journal overzichtelijk te maken is de inrichting erg belangrijk. Ten eerste moet er gekeken worden wat er in de index moet staan. Zo kun je precies zien welke informatie op een bepaalde pagina staat. Denk bijvoorbeeld aan het noteren van de jaarplanning in de index zodat je snel een globaal inzicht kan krijgen in de planning op jaarbasis. Na de index kan er in de legenda symbolen gebruikt worden om belangrijke informatie te groeperen zodat het makkelijk terug te vinden is. Vervolgens komt de jaarplanning, maandplanning, weekplanning en een eventuele dagplanning.