14 april 2024

Robots in de machinefabriek

machinefabriek

Bij maken van machines kan gebruik worden gemaakt van de hulp van een robot. Maar het werk kan niet helemaal overgenomen worden door de robot. Een samenwerking tussen robot en mens is nodig. Dit noemen ze een cobot. Waar ze gebruik maken van een las cobot is de machinefabriek in Hengelo. Zij zijn gespecialiseerd in machinebouw. Niet alleen in het maken en ontwerpen van machines, maar ook voor servicegerichte taken als testen, revisie en constructie van machines kun je voor terecht bij de machinefabriek.

Wat kan een cobot

Een cobot is dus een robot die werkt in samenwerking met de mens. De cobot kan niet werken zonder aansturing van de mens, daar is hij niet voor gemaakt. De cobots bieden de werknemer ondersteuning aan en kunnen de werknemer ontlasten in het werkproces. Het vraagt wel om de juiste kennis van de cobot. Zonder de juiste aansturing en instructies kan de cobot niet doen wat er verwacht wordt. Een cobot kan ondersteuning bieden bij meerdere processen, denk aan lassen, maar ook aan schuren, polijsten, lijmen, schroeven en nog veel meer. Niet iedereen kan zomaar een cobot besturen, daar moet je een deskundige lasser voor zijn. De mogelijkheden van een cobot zijn divers, er zijn veel opties waar een cobot jouw opdracht bij kan ondersteunen. 

Cobot lassen

Een voorbeeld van wat de cobot kan is lassen. Lassen is het verwarmen van materialen waardoor deze verbinden met elkaar. Bij cobot lassen wordt de cobot zo ingesteld dat het lasproces nauwkeurig en professioneel gedaan wordt. Er zijn veel voordelen aan een las cobot. Het werk is extreem precies, want hij kan geprogrammeerd worden op de eisen die jij stelt. Hij is licht en makkelijk te verplaatsen. De cobot beschikt over meerdere ondersteuningsfuncties waardoor hij dus multifunctioneel is. Ook heeft de robot geen pauze nodig, waardoor hij zorgt voor een hogere productiviteit.