18 april 2024

Woonplek creëren

Zit je momenteel in een huis wat nét te krap aanvoelt? Staat er een gezinsuitbreiding op de planning of wil je misschien een comfortabele plek om thuis te kunnen werken? Of wil je gewoon een extra slaapkamer tot je beschikking hebben voor het geval dat? Of je een extra werkplek met een bureau op maat? Het wordt tijd om die rommelzolder een make over te geven, zodat je deze als volwaardige woonruimte kunt gebruiken. Hoe je te werk moet gaan? Hier zijn wat tips.

Zolder aanpakken

Het eerste en belangrijkste wat je moet doen is de zolder leegruimen. Misschien gebruik je het nu als bergruimte waar je alles klakkeloos neergooit, omdat je er gewoon geen vaste plek voor hebt. Haal alles van deze verdieping en geef het een andere plek in huis, al is het maar tijdelijk. Vervolgens zal je de boel moeten strippen. Haal die oude tapijten vloer weg en schroef posters en schilderen van de muur af, zodat je een frisse start kunt maken. Pas als alles leeg en overzichtelijk is, kun je aan de slag met de volgende stap.

Als je jouw zolder om gaat bouwen tot thuiskantoor of slaapkamer, is het wel handig als er genoeg stroompunten zijn. Misschien moet je wat kabels verleggen, kabels doortrekken vanuit een andere ruimte in huis of zelfs een nieuwe groep aanmaken. Doe dit nog voordat er een schilder of stukadoor komt, zodat je er daarna zo min mogelijk van ziet!

Inrichting

De inrichting is het leukste gedeelte van deze transformatie en is volledig afhankelijk van wat je met deze kamer wilt doen. Wil je er een mooi kantoor, met een bureau op maat, van maken of is het plan om je gasten hier te laten verblijven wanneer ze langskomen voor langer dan een dag? Maak een moodboard met hoe je deze ruimte vorm wilt geven en ga selectief op zoek naar alle benodigdheden.