25 juni 2024

De voordelen van een auto leasen

Als je een auto wilt leasen dan zitten er verschillende voordelen, maar ook nadelen aan. Dit ligt geheel aan je lease. Weet jij niet hoe het leasen van een auto in elkaar zit? Lees dan dit artikel en kom meer te weten over de verschillende lease opties.

Een auto leasen

Een auto leasen is eigenlijk hetzelfde als geld lenen bij de bank. Echter bij een lease krijg je dus de auto in plaats van het geld! Daarbij zitten er bij het leasen van een auto niet alleen de auto, maar ook het onderhoud van de auto, de verzekering van de auto en de wegenbelasting van de auto. Als we kijken naar het leasen van een auto zijn er twee opties bij het leasen van een auto: privé en zakelijk.

Maar net zoals bij een lening wordt er verwacht dat je maandelijks een termijnbedrag betaalt tijdens de gehele leaseperiode. In dit bedrag zit dus de auto, het onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting. Het termijnbedrag kan echter hoger of lager uitvallen door verschillende factoren. Een duurdere auto leasen zal zorgen voor een hoger termijnbedrag terwijl een goedkopere auto juist voor een lager termijnbedrag zorgt. Wil je een audi financial lease? Dan zal je termijnbedrag hoger zijn dan wanneer je kiest voor een volkswagen financial lease. Daarnaast heeft ook je leaseperiode invloed op het termijnbedrag dat je maandelijks betaalt. Een langere lease periode zal een lager termijnbedrag betekenen, terwijl een kortere lease periode voor een hoger termijnbedrag zorgt.

Als je enorm opkijkt tegen het termijnbedrag is er ook de mogelijkheid om een aanbetaling of afbetaling te doen voor of na je leaseperiode. Dit is meestal een groot bedrag om het termijnbedrag te verlagen. Dit is echter je eigen keuze en geen verplichting. 

Wanneer is het een private lease en wanneer een financial lease?

Zoals we eerder zeiden zijn er verschillende lease opties en de twee meest bekendste opties om te leasen zijn de private lease en de financial lease. De private lease is bedoeld voor particulieren die een auto willen leasen voor eigen gebruik. De financial lease is bedoeld voor werkgevers en werknemers die de auto gebruiken om naar en van werk te komen.

Wil je als particulier een private lease? Dan zal je aan een aantal eisen moeten voldoen voordat je een private lease kan krijgen. Deze eisen zijn vrijwel hetzelfde als bij het huren van een woning. Je zal een vast baan nodig hebben of bewijs van een vast inkomen om te laten zien dat je de lease kan betalen. Ook zal er een BKR registratie check gedaan worden. Iedereen staat in principe BKR geregistreerd, maar mensen met een negatieve BKR hebben geen schulden, terwijl mensen met een positieve BKR dat wel hebben. Heb je dus een positieve BKR registratie dan zal de kans klein zijn dat je als particulier een financial lease zal krijgen.

Hoe jouw financiële zaken in elkaar steken maakt niet uit bij een financial lease, omdat deze niet alleen door jou wordt aangegaan maar ook (vooral) door je werkgever. Je zal dan geen reiskosten meer krijgen van je werkgever, maar van je bruto salaris zal het termijnbedrag van de lease ingehouden worden. Een fijne werkgever doet hier ook een tankpas bovenop. Hiermee kan je onbeperkt tanken, zodat je altijd naar werk kan komen. Een hele fijne werkgever zorgt er daarnaast voor dat de nadelen van een financial lease nihil worden. Dit betekent dat je werkgever een aantal kilometers vrijgesteld heeft voor privé gebruik. De beste werkgever geeft je een financial lease met onbeperkt kilometers. Hiermee kan je dus gaan en staan waar je wilt!