14 april 2024

Kijk goed naar de omloopsnelheid debiteuren als je een bedrijf gaat kopen

omloopsnelheid debiteuren

Uiteraard zijn er veel aspecten waar je op moet letten als je een bedrijf gaat kopen. Eén die veel over het hoofd wordt gezien is de omloopsnelheid debiteuren. Dit kengetal geeft aan hoe lang een factuur open staat voordat deze betaald wordt. Een bedrijf met best wel wat winst maar met een enorm hoge omloopsnelheid debiteuren is toch iets waar je verder moet onderzoeken. Want winst die lang bij je debiteuren blijft hangen kun je niet gebruiken om eigen verplichtingen mee te voldoen en groei mee te financieren. In dit blog vertellen we je hoe je invloed kunt uitoefenen op deze omloopsnelheid debiteuren.

De omloopsnelheid debiteuren verkorten

Om deze omloopsnelheid te verkorten zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. Allereerst is het preventie. Het voorkomen van zakendoen met partijen die niet in staat blijken te zijn om je factuur tijdig te betalen. Dit doe je door in het salesproces voordat een prospect klant wordt een kredietwaardigheidscheck te doen. Deze check kun je zelf doen of laten doen door een professionele partij. Als je het zelf gaat doen dan kun je gegevens opvragen bij de Kamer van Koophandel. Een rechtspersoon deponeert daar namelijk de jaarrekening omdat dit wettelijk verplicht is. Hierin kun je de balans en de winst en verliesrekening bekijken. In de balans zie je de opbouw van het vermogen. Hoeveel van het totale vermogen is eigen vermogen. En je ziet of er liquide middelen zijn om kortlopende schulden zoals jouw factuur mee te voldoen. Uiteraard bekijk je de winst en verliesrekening om te bekijken of er voldoende rendement zit in het bedrijf. Als er verlies gedraaid wordt dan gaan er zeker op de langere termijn problemen ontstaan om jouw factuur te voldoen.

Debiteurenbeheer organiseren

Binnen je eigen organisatie is het belangrijk om je debiteurenbeheer strak neer te zetten. Zorg ervoor dat iemand zich hier dagelijks mee bezighoudt als je een behoorlijke debiteurenportefeuille hebt. Dat hoeft niet altijd de hele dag, maar het is belangrijk dat als er actie ondernomen moet worden dat je dit tijdig ziet. Zorg ook voor goede software waarmee je dat kunt doen. Tegenwoordig kan je vaak een koppeling maken met het internetbankieren zodat je realtime inzicht hebt. Met dat snelle inzicht heb je mogelijkheid om snel een eerste herrinnering te versturen als er een betalingstermijn wordt overschreden en zo zorg je ervoor dat je kort op de bal zit.