18 april 2024

Voor in het huis, achter in de keuken

Een eigen restaurant, dat is toch een droom? Voor veel mensen wel. Of ze nu een koksopleiding hebben gedaan, gestudeerd hebben voor een beroep als gastvrouw of ondernemer of gewoon een horeca hart hebben. Wellicht komt die droom nu voor jou uit? Hoe deel je de boel dan in? In deze blog vertel ik je over alles wat je móet hebben en weten als het over de keuken gaat. Lees je mee?

De indeling, koud en warm

Een keuken bestaat in principe uit vier onderdelen: de opslag, de afwas, de koude en de warme kant. De warme en koude kant is waar het eten bereid wordt. Het zijn hele belangrijke afdelingen die veel met elkaar te maken hebben maar totaal anders te werk gaan en ook niet met elkaar in aanraking komen tijdens het kookproces, pas voor de servering worden de dingen die bij elkaar moeten samengebracht. Dit heeft te maken met de hygiëne.

Goede kwaliteit maakt betrouwbaar

Als je een kok vraagt wat hij of zij belangrijk vindt in de keuken zal die waarschijnlijk antwoorden met: goed materiaal. Een goede messen set, betrouwbaar fornuis etc. zijn het belangrijkste omdat die, samen met de ingrediënten, de basis vormen van een goed gerecht waar de kok dan vervolgens mee aan de slag kan gaan, het kan aanpassen of aanvullen. Wat die dan ook zal doen, de basis is goed en niet alleen dat, goed materiaal maakt het werk ook veiliger en makkelijker.

Houd het schoon!

Hygiëne is superbelangrijk als het om voeding gaat. Voor restaurants zijn veel regels opgesteld waar ze aan moeten voldoen om open te blijven. Dit is er om kwaliteit van voedsel en daarmee de veiligheid van gasten te waarborgen. Veel opgeleide koks zijn hier goed van op de hoogte maar de regels en lijsten moeten ook altijd aanwezig zijn. Zorg dat de boel ten allen tijden schoongemaakt wordt en opgeruimd is. Goed materiaal hangt hier ook mee samen. Een goede afwasmachine voor restaurants is een absolute must. Maar vergeet ook kleinere dingen zoals een RVS wasbak niet. Dit blijft veel schoner dan steen en het is vooral minder poreus. RVS is schoner te houden, makkelijk en dat maakt het voor veel meer dan alleen de wasbak een goede keuze.

Voor de klant

Uiteindelijk wil je een goed product afleveren. Zeker als je net begint moet je nog een reputatie opbouwen, dan kan je maar beter gelijk goed beginnen!