18 april 2024

Wat doet een tachograaf in een vrachtwagen?

tachograaf

Professionele transporteurs mogen niet zomaar mensen in een vrachtwagen de weg op sturen. Uiteraard moeten chauffeurs over een rijbewijs beschikken, maar ook de vrachtwagen zelf moet aan een aantal eisen voldoen. Zo moet er bijvoorbeeld in iedere vrachtwagen een tachograaf zitten. Een tachograaf kan ook gevonden worden in bijvoorbeeld vrachtschepen, maar wij zullen ons hier beperken tot het gebruik van een tachograaf in een vrachtwagen. Wij leggen uit wat een tachograaf doet en waar u moet zijn wanneer u een goede tachograaf wilt kopen. U zult zien dat wanneer u een goede leverancier weet te vinden dit er niet alleen voor zorgt dat u aan de Nederlandse wetgeving voldoet, maar dat u ook meer uit uw bedrijf kunt halen.

Een tachograaf moet digitaal zijn sinds 2006

In de jaren 1970 is het verplicht gesteld dat chauffeurs van vrachtwagens een tachograaf in hun wagen zouden laten installeren. Er gebeurden namelijk te veel ongelukken als gevolg van chauffeurs die te weinig pauzes namen of die veel meer kilometers reden dan was toegestaan. Een tachograaf houdt daarom al deze gegevens bij. De tachograaf wordt aan de versnellingsbak gekoppeld waardoor deze nauwkeurig in staat is om alle gegevens bij te houden. Ieder klein verschil wordt meteen waargenomen en in de administratie verwerkt. Vroeger gebeurde dit op een ronde kaart van karton, tegenwoordig gebeurt dit aan de hand van een tachograaf. Daardoor is het ook mogelijk om de tachograaf op afstand uit te lezen. Dat scheelt veel werk want de vrachtwagen hoeft niet naar een bepaald punt te komen om uitgelezen te worden.

Is de tachograaf door slechts een persoon te gebruiken?

Vroeger was het vaak zo dat je per chauffeur een tachograaf had. Daardoor was het lastig om diensten in een andere vrachtwagen te rijden omdat je dan de tachograaf van de vaste chauffeur in de war kon brengen. Met een digitale tachograaf is dit verleden tijd. De chauffeur krijgt namelijk een sleutelhanger waarmee deze kan inloggen op de tachograaf. Daardoor weet de tachograaf precies wie er rijdt en daardoor kunnen de gegevens voor iedereen separaat worden bijgehouden. Hierdoor kunt u nog effectiever gebruikmaken van uw wagenpark omdat u deze de hele dag en nacht zou kunnen laten rijden.

Wie levert u een goede tachograaf?

Als u een goede, digitale tachograaf wilt gebruiken kunt u zich het beste tot Verizon Connect wenden. Deze mensen hebben de beste tachograaf te bieden en dat ook nog eens voor een heel schappelijke prijs. Zij kunnen de tachograaf ook voor u installeren omdat het niet toegestaan is om dit zelf te doen. Dit moet door een erkende installateur gedaan worden. De tachograaf zal verzegeld worden en ook zal er een installatieplaatje worden aangebracht. Informeer even goed naar de eisen die voor u gelden. Soms moet u namelijk ook het brandstofverbruik bijhouden. De experts van Verizon Connect kunnen u daar alles over vertellen. Wilt u met hen in contact komen, dan kunt u altijd even naar de site verizonconnect.com surfen. Daar kunt u ook meer over de tachograaf lezen.